Ett team av tyska och danska forskare presenterade resultaten av sitt vetenskapliga arbete i en publikation i Current Biology, som visade att cubomedusae, som bokstavligen inte har någon hjärna, har förmågan att lära sig av de misstag de gör, vilket gör att de kan övervinna hinder i naturen.
Det antas att forskarnas upptäckt kan tyda på att komplexa neurala processer, som utgör grunden för associativ inlärning, är inneboende i alla nervsystem, och även de som i sig är de enklaste.
Som en del av sitt arbete studerade experterna en representant för cnidaria, nämligen en liten kubomedusa-art Tripedalia cystophora, som lever i Karibiska havet. Det noteras att deras huvudsakliga födokälla är att leva i undervattensrötter av mangrover kräftdjur, och de är tvungna att manövrera mellan rötterna hela tiden för att undvika skador på sin mjuka kropp. Forskarna påpekade att maneterna har hjälp av 24 ögon, som är placerade sex åt gången i fyra marginella celler tillsammans med kluster av nervceller, medan arten saknar hjärna.